Андрей Райчев прогнозира, че АБВ ще се оттегли от управлението

Социологът Андрей Рачев прогнозира, че след своя конгрес през април АБВ ще се оттегли от управлението и дори уточни, че е на 90% сигурен, че ще стане точно така.

АБВ изпитва огромно вътрешно напрежение, което като че ли може да бъде решено и точката на стабилност е напускане, коментира Райчев по БНР. Социологът е на мнение, че АБВ просто е преживяла кризисна ситуация покрай това, че нейната ПГ гласува в подкрепа на дърга от 8 млрд. евро, което доведе и до оставката на Георги Първанов като лидер. Андрей Райчев смята, че тази политическа криза в АБВ ще се изрази в серия мероприятия,финалното от които е конгреса през април, на който те просто ще вземат решение да напуснат.

“90 на сто съм сигурен. Там няма формула на единството без Първанов. АБВ без Първанов е като НДСВ без царя, каза Райчев. Според социолога, решението на Първанов да оттегли подкрепата си от правителството ще е, за да може АБВ да запази политическа перспектива, но тази стъпка би поставила правителството на ръба на оцеляването. Все пак, механически ГЕРБ няма да бъде застрашен, защото за отстраняването на министър-председателя от поста са необходими 121 гласа, припомни Райчев. По думите му, в парламента ще си остане една двупартийна коалиция с някаква условна подкрепа, изразяваща се понякога в плаващи мнозинства. Социологът коментира още, че Патриотичният фронт няма да се съгласи да влезе официално в управлението вкл. заради обстоятелството, че е растяща формация, която не иска да обира негативите на едно управление.

Те (ПФ) виждат перспектива и имат такава. Националистите в България правят около 10% от избирателите. Те са сериозни като казват: „Ние може да си махнем подкрепата“, коментира Андрей Райчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.