Андрей Райчев: Борисов иска 2 години власт, за да стане президент

За разлика от изборите през миналата пролет, когато ГЕРБ отново бе първа политическа партия, сега нейният лидер Бойко Борисов не може да си позволи да не вземе властта, защото ще инкасира гигантска загуба, а той всъщност се нуждае от две години във властта, защото целта му е да стане президент. Това заяви в ефира на bTV социологът Андрей Райчев.

“Много ще е тежко за г-н Борисов. Факт е, че той няма натрупана загуба след 2006 г. и това е част от харизмата му. Големият въпрос е с каква заявка ще подходи към хората. През 2009 г. той влезе в ролята на отмъстител, но това беше една политическа порнография, което радваше народът. След това премина към ролята на строител и рязането на лентите. Хората също го харесват в тази роля. Сега ще гледаме трета роля – Бойко Борисов обединител, но най-голямата му битка ще бъде да стане президент. Следователно той взима властта за две години”, анализира Райчев.

Той оправда поведението на Борисов спрямо най-логичният коалиционен партньор на ГЕРБ – Реформаторският блок. Райчев намира поведението на Борисов за правилно, тъй като реформаторите имат 8 процента, а си позволяват да поставят условия.

Социологът, прогнозира, че Реформаторският блок ще се разцепи под въздействието на „магнитното поле на Борисов”, тъй като Иван Костов и Радан Кънев антропологично се различават от Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Първите се правят на мома, на която тепърва ще расте цената, а вторите искат да управляват, те си представят участие в управлението, заяви Райчев.

“Поздравявам ги, че възкръснаха, но шансът да се окажат във властта е нищожен. Хората на Кунева си представят участие, а хората на Радан Кънев си представят управление”, каза още социологът.

Райчев коментира и ситуацията около другите политически лидери. По думите му, при председателя на БСП Михаил Миков има една самоирония, която го прави симпатичен.

“Борисов има да решава едно сложно уравнение с осем неизвестни, а Миков има уравнение с две неизвестни. Ако разцеплението на левицата не се прекрати ги чака съдбата на СДС. Според мен разумното решение е да се опитат заедно с Първанов и Дончева да постигнат общи политики. Червените имат шанс да избегнат съдбата на сините”, посочи Райчев. Той е на мнение, че ДПС мълчаливо ще крепи ГЕРБ и освен това са постъпили умно, като са решили да си починат от властта. По думите на Райчев, проблемът е, че при първия вот на недоверие ще се види мълчаливата подкрепа на ДПС за ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.