Андрей Ковачев: Източното партньорство се превърна в бойно поле

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, смята, че Източното партньорство се е превърнало в бойно поле между ЕС и Русия в последната година и особено в последните месеци.

“Трябва категорично да бъде осъдено всяко нарушаване на международното право и на меморандума от Будапеща от 1994г., който гарантира териториалната цялост на Украйна. Надявам се кризата в Украйна да бъде разрешена с инструментите на дипломацията, а не с демонстрации и употреба на сила, на каквото сме свидетели до този момент”, коментира Андрей Ковачев по време на дебатите по доклада за приключване на програмата на ЕС „Източното партньорство”.

Ковачев подкрепи доклада за Източното партньорство и води преговорите от името на Групата на Европейската народна партия. “Има консенсус между политическите групи в Европейския парламент, че ЕС трябва да подкрепи настойчиво демократичните и про-европейски процеси в страните от Източното партньорство. Ангажиментът на Европейския съюз е колкото към държавите, толкова и към гражданите, и за това трябва да дадем ясни сигнали към тях, към

неправителствените организации и към бизнеса, че сме готови за по-задълбочено

сътрудничество”, заяви Андрей Ковачев. Българският евродепутат е категоричен, че трябва да има повече гъвкавост към държавите, които въпреки желанието си, не могат да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС поради натиск от страна на Русия.

“ЕС трябва възможно най-бързо да се подпише Споразумението за асоцииране с Украйна и да се предложат нови форми на сътрудничество на Армения, която беше

принудена да се откаже от асоцииране заради огромния икономически и политически натиск от Кремъл “, смята Андрей Ковачев.

Докладът за Източното партньорство предстои да бъде приет в пленарно заседание на Европейския парламент.

(Източното партньорство  е програма на ЕС, която стартира през 2009 година и цели изграждане на по-тесни връзки с шест страни от Източна Европа и Южен Кавказ: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Идеята беше всички те да бъдат включени в пактове за свободна търговия, финансова помощ, подпомагане на енергийната сигурност и безвизови пътувания до ЕС. Смяташе се, чеза ЕС тази програма би могла да допринесе за по-голяма стабилност и сигурност по източната ѝ граница. Бел. на ред.)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.