Анатомия на един провал, завършил с аутопсия

Намериха се двама полицаи от Лясковец – цивилен и униформен – на които да бъде хвърлена цялата вина за провалената акция на специализирания отряд за борба с тероризма, при която загина един и бяха ранени трима командоси – не при обезвреждането на клетка на „Ал Кайда”, отвлякла самолет и държаща пътниците като заложници, например – а при изпълнението на заповед за арест на психично болен мъж, за който МВР вече е разполагала с два психопрофила.
Та тези двамата – цивилен и униформен – отишли и снимали посред бял ден къщата на Петко Петков. Ама така, както слон мете в стъкларски магазин. И дори звъняли по вратите. Но пък си тръгнали, без да оставят бележка: „Петко, ще дойдат да те арестуват утре в 5!”. И затова не е много логично да ги обвиняваме, че са издали всичко и така са провалили двуседмичния труд на повече от 20 умни глави от „светая светих” на МВР.
Това е непрофесионално! И обяснението, и хвърлянето на вината върху най-малките колелца от гигантската машина на МВР, и ината всичко що е МВР-шеф да демонстрира самочувствие, невинност, непогрешимост и дори надменност.
Трябваше главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да бъде извикан на изслушване в парламентнарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да се разбере, че има нещо сгрешено в пирамидата на отговорностите в МВР; че КПД е ужасяващо нисък, дори когато става дума за най-елитните части, дори когато всичко е планирано, репетирано и отигравано до припадък.

Как се планира ареста на луд за връзване?

Това е много важен въпрос, който за момента е вън от действието на повсеместната секретност, така модерна напоследък…
И така – имаме луд за връзване, който трябва да бъде арестуван. При това човекът е въоръжен и много опасен. Освен в случаите, когато вечер се разхожда в близкия парк – невъоръжен и стандартно беззащитен.
Нека обобщим действията на главния секретар на МВР, според казаното от него пред вътрешната комисия на парламента.
„Изпратил съм предложението (за операцията по задържането на Петко Петков) на ръководителите на ГД „Национална полиция”, Специализирания отряд за борба с тероризма за отношение, Института по психология. От 24 февруари до 7 март 2014 г. са планирани занятия по тактическа подготовка съгласно тематичен план на служители на Специализирания отряд за борба с тероризма. Занятията са имали планове. Разработени са два способа, които са тренирани със специални планове от целия оперативен състав на Специализирания отряд за борба с тероризма за конкретната операция. Във връзка с изпълнение на резолюция на главния секретар на МВР (тук Лазаров говори за себе си в 3 лице ед . ч.) е организирана и проведена работна среща, на която са поставени задачи. Имаме изготвен психологически портрет от 2012 г., когато не е реализирана операцията. Изготвен е нов психологически портрет. Прието е, че е нецелесъобразно с него (Петко Петков) да се установява предварителен контакт и водене на преговори, дори за спечелване на време. Препоръчително е действията да бъдат бързи и изненадващи с цел минимизиране на възможността за ответна реакция”, съобщи Светослав Лазаров.

Има щаб, тактически план, психолози от МВР

Продължава да разказва главният секретар на МВР Светослав Лазаров:
„Обсъдено е и е взето решение за провеждане на специална операция с участието на екип на Специализирания отряд за борба с тероризма и Института по психология. Сформиран е щаб и е изготвен план за провеждане на операцията от 13 март. Има организационен план, подписан от главния секретар, за участие на съответните структури на МВР, има и заповед на главния секретар. Има тактически план и заповед от командира на Специализирания отряд за борба с тероризма. Преди това, на 7 март служителите на ОД МВР Велико Търново са предоставили видео и скици на жилището на Петко Петков на служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма”, обяснява Лазаров.
И недоумява, от какъв зор на 13 март – в деня преди провеждане на операцията, двама служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново са отишли да правят заснемане на къщата на Петко Петков в Лясковец.
Това са фриволни действия”, казва главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му, оттук нататък операцията по залавянето на Петко Петков е провалена.

Има гратисчии, и необявени войни. Опасно за живота е да се бъркат…
Колкото и грубо да звучи, бихме могли да си представим операцията за задържането на Петко Петков адресирана към някой пътник без билет в градския или жп-транспорт. Много от тях са агресивни, а някои дори носят спрейове с разтвор на лютив черен пипер. И могат да бъдат опасни за околните.
А може и другояче – да сравним пропуските в същата тази операция с вече анализираните причини (Нали вече са анализирани?!) за други най-малко 15 трагични случая със загинали полицаи през последните 25 години.
Освен това можем грубо, но с основание да заявим, че е залудо да се планира и тренира залавянето на луд като при мисия за кацане на Луната. И да се аргументираме с ефекта от подобно планиране и трениране при успешния опит на един младеж да стреля три пъти в главата на един от най-пазените български политици. Добре, че пищовчето на Октай Енимехмедов засече, както и че не беше тръгнал на конгрес на ДПС с ловен автомат, например…
Въобще, няма смисъл сред особеностите на българските лов, риболов и борба с битовата престъпност да е употребата на командоси, бронирани автомобили и евентуално ПТУРС (което ще рече противотанкови управляеми реактивни снаряди).
Опасно е за живота! И би могло да се върши от домоуправители, контрольори и санитари от отделенията за лекуване на остри психози.
С извинение пред врабчетата, уплашени от изстреляните неколкостотин полицейски куршума в тихата мартенска сутрин на едно малко градче…

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.