“Амнести”: В Украйна има международен конфликт с руско участие

“Амнести интернешънъл” определя конфликта в Украйна като международен конфликт и Русия като страна в този конфликт”, заяви днес на пресконференция генералният секретар на правозащитната организация Салил Шети, цитиран от Ройтерс. Шети каза също, че организацията “Амнести интернешънъл” е документирала доказателства за военни престъпления и на двете страни в конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Посочено бе, че някои сепаратисти и украинският батальон “Айдар” (който е съставен от бойци на “Десен сектор” и доброволци от други страни) са извършили нарушения на правата на човека в продължаващия вече пет месеца конфликт.

Москва отрича да е страна в конфликта и отхвърля обвиненията, че е изпращала войници и оръжие в подкрепа на сепаратистите, припомня Ройтерс.

Амнести Интернешънъл е международна неправителствена и независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон, Великобритания. Тя се основава на всеобщата декларация за правата на човека, има над 2,2 милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни и секции в 58 държави. Организацията издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права. Амнести Интернешънъл е носител на Нобелова награда за мир за 1977 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.