Амнести: Разследвайте полицейското насилие на 23 юли

Българските власти да проведат незабавно, независимо, изчерпателно и ефективно разследване на всички твърдения за прекомерна употреба на сила от служители на полицията върху протестиращите пред Народното събрание на 23-ти юли и да подведат под отговорност всеки, за когото се установи, че е нарушил човешки права. За това настоява авторитетната международна организация Amnesty International в писма от днес до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до главния прокурор Сотир Цацаров, цитирани от сайта „Правен свят”. В писмата се изразява загриженост от твърденията за полицейско насилие върху протестиращите.

Amnesty International призовава главния прокурор да осигури незабавно, независимо, изчерпателно и ефективно разследване на подадените оплаквания, както и на всички други случаи, в които има съмнения за прекомерна употреба на сила от страна на полицията.

Отправя се също така и призив към българските власти да проследят и да подсигурят охрана на продължаващите протести, при спазване по всяко време на международните стандарти за полицейско охраняване, включително постановените от ООН Основни принципи за употреба на сила и огнестрелни оръжия от служители на реда.

В писмата се сочи, че организацията е известена за започнатото от Софийската районна прокуратура разследване на твърденията за прекомерна употреба на сила, което бе обявено на 25 юли. Известни са и действията на българския омбудсман, който по своя инициатива е изискал от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев изчерпателна и пълна информация, както и разследване на събитията от 23-ти юли. Amnesty International приветства тези действия, като припомня, че според международия закон за човешките права, употребата на сила от полицията трябва да бъде пропорционална, законна и необходима. Охраняването на демонстрации трябва да се извършва по начин, който спазва международните закони и стандарти, включително задълженията за сдържаност и самоконтрол, за предприемане на действия, пропорционални по сериозност на нарушението, срещу което са насочени, за минимизиране на щети и наранявания, за уважение и опазване на човешкия живот.

В публичното изявление на организацията по повод на събитията от 23-ти юли се казва,че от 14-и юни насам протестите в София искат оставката на настоящото правителство и предсрочни избори – заради подозрения в корупция. Въпреки предимно мирния характер на протестите, от вечерта на 23-ти юли са докладвани сериозни случаи на насилие между протестиращи и полиция. Цитират се информации в медиите и свидетелства на Българския Хелзинкски Комитет, както и огласената преди дни позиция на „Репортери без граници”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.