Алергични сте към никел? Може да поискате да замените своя телефон

 


В днешното общество на хай-тек джунджуриите, BlackBerry и флип телефоните са често иронизирани като неудобни и старомодни, благодарение на клавиатурите с натискане на бутони, екраните с ниска резолюция и stop-and-go (спиране и пускане) сърфиране в интернет.

Хората с по-старите телефони, които могат да минат и без най-новите функции сега може да имат по-добра причина да помислят за обновяване. Според ново изследване, в сравнение с по-новите модели със сензорен екран има по-голяма вероятност за BlackBerry и флип телефоните да съдържат никел – метал, който може да предизвика екзема като обрив при някои хора.

Алерголозите и дерматолози забелязват за първи път кожните проблеми, свързани с телефоните преди около 10 години, когато пациентите започват да се стичат в техните офиси с петна от суха, изрината, зачервена или подута кожата покрай техните скули, челюсти и уши. Скоро лекарите разбират, че тези обриви има вероятност да се изчистят сами, ако пациентите спрат да използват мобилен телефон.

От тогава множество отчетени случаи свързват мобилните телефони с алергията към никел, което засяга около 17% от жените и 3% от мъжете. Кожените проблеми, свързани с алергията обикновено се предизвикват от носенето на обеци и други бижута (което вероятно обяснява по-високия процент при жените), както и носенето на верижки за часовници, катарами на колани, зъбни пломби, и грим.

От тогава множество отчетени случаи свързват мобилните телефони с алергията към никел, което засяга около 17% от жените и 3% от мъжете. Кожените проблеми, свързани с алергията обикновено се предизвикват от носенето на обеци и други бижута (което вероятно обяснява по-високия процент при жените), както и носенето на верижки за часовници, катарами на колани, зъбни пломби и грим.

За да се определи дали някои телефони може да се окажат по-вредни други, изследователи от Университетска болница Уинтроп (Winthrop), в Минеола, Ню Йорк, тестват общо 72 телефона обхващаши пет марки и 16 различни модели. Изследователите разтъркаха външната част на всеки телефон със специален разтвор за откриване на никел на най-малко пет места, като клавиатурата и високоговорителите.

Нито един от iPhone или Droid моделите са с положителен тест за никел, докато металът е бил намерен в около 30% от BlackBerry и 90% от флип телефони, включително и при шестте Samsung и деветте от тестваните LG телефони. Кобалтът, друг метал, който може да предизвика алергии, също по-често се срещаше при флип телефоните, въпреки че като цяло беше по-малко разпространен от никел.
Производителите на телефони "използват по-леки материали сега и много повече пластмасови кутии и мед, за да направят апратите да изглеждат фантастични и красиви," казва Луз Фонасиер, доктор по медицина, завеждащ Отдела за Алергии в Болницата и доцент по клинична медицина в Stony Brook Университета, в Стоуни Брук, Ню Йорк "За хората с алергии към никела това просто се случва като нещо добро."

Повече от 230 милиона души в Съединените щати сега използват мобилни телефони. Никел може да се намери в електронните чаркове на почти всеки телефон, но той също понякога се използва като елемент от дизайна на екстериора, често около бутоните и клавиатурите. Това може да обясни липсата на откриваем никел в сензорния екран на Iphones и Droid телефоните, твърди Фонасиер.

Жанет Граф, доктор по медицина, дерматолог в Училището по медицина " Маунт Синай (Mount Sinai)" в Ню Йорк, твърди, че алергиите от мобилни телефони са "изключително редки", но не са нещо нечувано при хора, които са имали реакции към никела в миналото.

"Възможно е да има сухота и обрив, без да осъзнаваме каква е причината,” твърди Граф. "Но би било необичайно да наблюдаваме обриви от мобилен телефон, без да го видим в същото време предизвикани от носенето на обеци или при линията на колана, където дънките се закопчават."

Никел не винаги е виновен за кожните проблеми, добавя Граф. В някои случаи, твърди тя, дългите часове прекарани на телефона може да предизвика симптоми подобни на обрив, произтичащи от дразнене на кожата или запушени пори.

Ползвателите на мобилни телефони, които подозират, че може да имат алергия към никел, трябва да посетят своя лекар и ако е необходимо алерголог за правилното тестване и диагностициране, казва Фонасиер. Простите средства за защита, като например избора на друг телефон, използването на безжична слушалка или купуването на пластмасова кутия за съществуващ телефон може да бъде достатъчно, за да се предотврати обриви предизвикани от никел, допълва тя.

Фонасиер представи днес резултатите от теста по време на годишната среща на Американския колеж по Алергии, Астма и Имунология и  на Професионалната Асоциация за Алерголозите. За разлика от изследването, публикувано в медицински списания, проучването все още трябва да бъдат щателно проверено от други експерти в областта.

 

По News Health

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.