Александров като Вежди: В УС на БНБ явно има зависимости

Банкерът и бивш министър на финансите Стоян Александров публично повтори тезата на Вежди Рашидов за съществуването на зависимости във висшето ръководство на БНБ. Заради същото твърдение, излязло от устата на Вежди Рашидов, преди дни управителят на Централната банка Иван Искров поиска скулпторът да му се извини и заплаши, че ще го съди за клевета. Вежди Рашидов обаче отказа да си вземе думите назад.

„В УС на БНБ следва гаф след гаф. Има неистов страх да се заеме определена позиция, а явно има и зависимости към някого. Искров говори глупости, но казва, че споделя мнението на целия Управителен съвет. Затова се шегувам, че сега хората ще поискат не оставката на Искров, а на всички в УС”. Това заяви в студиото на Нова ТВ бившият министър на финансите Стоян Александров.

Остри критики към управата на БНБ и действията по отношение на КТБ отправиха и други видни финансови експерти.

„Изначално фигурата на специалния надзор над КТБ е сбъркана. УС на БНБ не знае точно какво прави по казуса. Жалко е, че не са си прочели закона и не знаят философията му”, коментира проф. Емилия Миланова, която е бивш подуправител на БНБ. Тя изтъкна, че специалният надзор е оздравителна процедура, която трябва да се проведе за кратко време – такава в момента няма. По думите на проф. Миланова, след като БНБ на два пъти удължи срока на надзора, ако го удължи с още 1-2 месеца може да се стигне до пълна ерозия на капитала на КТБ.

„Трябва да бъдат направени всички възможни стъпки, за да бъде спасена КТБ. Ако се стигне до несъстоятелност, въпросът е да се ограничат щетите за банковата система”, заяви в студиото на „Събуди се” бившият съветник на УС на БНБ и председател на Сметната палата Валери Димитров. Той изтъкна, че ако КТБ се обяви в несъстоятелност ще последва пълното изпразване на банковия Гаранционен фонд и попита, ако банковата система остане без Гаранционен фонд, как ще бъде посрещната всяка друга атака към банките? Според проф. Димитров най-добрата схема е КТБ да бъде поета от друга банка, за да не се изпразни фонда.
Банковата общност можеше да спаси тази банка и да спести разходите на фонда за гарантиране на влоговете, каза още Валери Димитров. Той препоръча да се разработят и оповестят няколко стратегии за подобни случаи, а банковата общност да се обедини, защото ударът може да се разпространи.

Стоян Александров напомни, че и други банки са били атакувани, а при определени условия може това да се случи отново.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Банките както и всеки друг бизнес вече са частни.Защо е страшно когато частната банка фалира,а не е страшно когато друг частен бизнес го стори?Защо държавата ще “оздравява” един частен бизнес-банката независимо как се казва,а няма да направи същото с друг частен бизнес?Това са два въпроса на които до сега нито един “виден” икономист не желае да отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published.