Александър Вучич стана президент на Сърбия

Премиерът на Сърбия Александър Вучич става президент с 57% от гласовете, съобщи Републиканската избирателна комисия след преброяване на 56,56% от бюлетините. Бившият омбудсман Саша Янкович е втори с 14,89%, а трети е пародийният политик Лука Максимович (Белия) с 9,04%. Четвърти с 5,33% е бившият външен министър Вук Йеремич (който в състезанието за генерален секретар на ООН бе втори), а националистът Воислав Шешел остава пети с 4,49%. Останалите шестима кандидати събират под 1,5%. Избирателната активност бе 55,5%.
В победната си реч Вучич обеща да продължи пътя за присъединяване към ЕС, но запазвайки добри отношения с Русия и Китай. Овациите на симпатизантите му се смесваха със звуци на духов оркестър, който накрая изпълни „Калинка“. “Граждани на Сърбия, горд съм, че получихме огромно доверие – от 3 милиона и 700 хиляди излезли на изборите за мен гласуваха 2 милиона и 35 хиляди. Получих 12% повече гласове от останалите кандидати взети заедно, което означава 430 000 гласа повече от другите. Важно бе победата да е чиста като сълза, за да не бъде тълкувана по един или друг начин“, каза Вучич. Въпреки обвиненията, че е водил „мръсна кампания“, той поздрави съперниците си и ги успокои, че на парламентарни избори биха постигнали по-добри резултати.
Новоизбраният президент каза, че първото му посещение в чужбина ще бъде в Китай. А последното му пътуване като премиер седмица преди изборите бе в Русия. Преди това той гостува и на германската канцлерка Ангела Меркел.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.