Александър Морфов оглави Народния театър “Иван Вазов”

Режисьорът Александър Морфов e новият директор на Народен театър „Иван Вазов”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Александър Морфов ще ръководи академичната трупа до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността „директор” на НТ „Иван Вазов“.
Александър Морфов е роден през 1960 година в Ямбол. Завършил е в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” специалност „Режисура за куклен театър”, клас 1990 г., при проф. Юлия Огнянова; както и специалност „Кинорежисура”, клас 1994 г., при проф. Георги Дюлгеров.
Александър Морфов бе директор и художествен ръководител на Народния театър „Иван Вазов” в периода 2000-2001 година, а от 2009 г. е главен режисьор на Народния театър. Сред по-известните негови постановки в този театър са „Дон Кихот” от Мигел де Сервантес, “Вълшебна нощ” по текстове на Самюъл Бекет, Славомир Мрожек и Йожен Йонеско, “На дъното” от Максим Горки, „Декамерон или Кръв и страст по Бокачо” по Джовани Бокачо, „Хъшове” по Иван Вазов, „Дон Жуан” от Молиер, „Полет над кукувиче гнездо” от Кен Киси и др.

Морфов е правил свои постановки във Франция, Швеция, Македония, Румъния, Латвия и Израел.
Носител е на орден „Кирил и Методи” първа степен за „изключителни заслуги към Република България в областта на културата и изкуството”. Има над 20 международни театрални награди.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.