Албанската социалистическа партия спечели изборите

Управляващата Албанска социалистическа партия печели парламентарните избори, показват резултати от екзит пол, цитирани от световните агенции. Според прогнозните данни социалистите на министър-председателя Еди Рама получават между 45 и 49 процента от гласовете, а опозиционната Демократическа партия на Албания – около 30 процента.

Гласуването беше продължено с един час заради ниска избирателна активност. По данни на ЦИК към момента на приключване на гласуването в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) избирателната активност е била около 45 процента – най-ниската от началото на века в Албания.

Според прогнозните резултати социалистите вероятно ще спечелят мнозинство от 71-75 места в 140-членния парламент. Това би позволило на Рама да следва своята програма без сегашния по-малък партньор в управляващата коалиция – Социалистическото движение за интеграция, което печели около 19 процента от гласовете.

Очаква се изборите да оформят отношенията на Албания с Европейския съюз. Страната е кандидат за член в общността, а Рама казва, че ако бъде преизбран, ще поиска Брюксел да започне официални преговори за присъединяване.

Главният съперник на Рама – лидерът на демократите Лулзим Баша, възприе настроен срещу ЕС тон по време на кампанията, обвинявайки Брюксел в намеса във вътрешните работи на Албания. Очаква се официалните резултати да бъдат обявени днес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.