Албания си върна ЕРП, приватизирано от ЧЕЗ

България спря износа на ток

Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76% от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, съобщи bTv, като се позова на информация на албанската агенция МИА.

Албанското министерство на енергетиката и промишлеността съобщи, че държавата отново притежава 100% от електрическата компания, което ще даде възможност за смяна на управлението и инвестиции в подобряване на електрическата мрежа.

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76% от албанската компания за 102 милиона евро. През януари миналата година албанската Регулаторна комисия за енергетика отне лиценза за работа на ЧЕЗ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа.

Чешката фирма поиска международен арбитраж и обезщетение от Албания. По нейни оценки понесените от отнемането на лиценза щети възлизат на 200 милиона евро. Докато продължаваха преговорите, правителството в Прага дори се закани, че ще блокира европейската интеграция на Албания заради спора с ЧЕЗ.

През юни тази година правителството на Еди Рама и чешката компания постигнаха споразумение, с което Албания се задължи да плати на ЧЕЗ 95 милиона евро, за да си върне собствеността върху електроразпределителната компания. Договорено е тази сума да бъде изплатена на вноски в периода от 2014 до 2018 г.

Албанската страна оцени това споразумение като голям успех, тъй като с него беше избегнат арбитражният съд.

1 Comment

  1. Ето това е начина и за нас! Трябва да си върнем всички продадени за жълти стотинки имоти! Особено наложително е да излезем от престъпните концесии за рудодобив и електроцентралите!

Leave a Reply

Your email address will not be published.