Ал Кайда освободи американски журналист след 2 години в плен

Американският журналист Питър Тео Къртис, отвлечен преди две години от сирийския клон на Ал Кайда, е бил освободен в Сирия и предаден на мироопазващите сили на ООН, предаде телевизия Ал Джазира. Смята се, че освобождаването на Къртис е станало възможно благодарение на преговори с посредничеството на Катар. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че за освобождаването му американските власти са работили съвместно с над 20 държави.

Къртис беше похитен през 2012 г. от ислямистки бойци в град Антакия в южната част на Турция. По това време той планирал да премине в Сирия.По данни на ООН, Къртис е един от 20-те журналисти, за които се смята, че са изчезнали в Сирия.

Във видеоклип, появил се докато Къртис бе в плен, той заявява, че е журналист от Бостън, Масачузетс, и че получава добри грижи.

В изявление на Белия дом се посочва, че президентът на САЩ Барак Обама „споделя радостта и облекчението” след освобождаването на журналиста. „Ние обаче продължаваме да се молим за американците, които остават в плен в Сирия и ще продължим да използваме всички възможни механизми за освобождаването им”, изтъква Барак Обама.

Миналата седмица друг отвлечен американски журналист – Джеймс Фоули, беше екзекутиран в Сирия от групировката Ислямска държава.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.