Акушерката, пребила бебе, работила 24 часа без почивка

Акушерката от частната болница “Софиямед”, арестувана по обвинение в опит за убийство на новородено, е работила 24 часа без почивка.

Едно от възможните обяснения за внезапно избухналата агресия на медицински работник с дългогодишен стаж е т.нар. синдром на Бърнаут, известен като професионално прегаряне, коментира в студиото на “Денят започва” по БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Професионалното прегаряне е състояние на физическо, умствено и емоционално изтощение, придружено от усещане за неефективност от работата при хора, практикуващи професии в социалната сфера.

Проф. Станкова коментира, че не доумява защо акушерката Емилия Ковачева е била 24 часа на работа и то сама през нощта. Според Станкова тази работа е много отговорна и е трябвало да са поне двама на смяна.

От “Софиамед” обясниха пред БНТ, че констатирането на посегателството върху живота на детето е установено от извършена вътрешна проверка и веднага са предоставени резултатите на компетентните органи. На въпроса защо е била 24 часа на работа акушерката не бе даден отговор, като пресаташето на болницата се позова на започналото разследване.

“Случилото се е извън рамките на всякаква човещина и няма логично обяснение. Това е изключително натоварващ и отговорен труд. Регламентираното работно време е 12 часа дневно дежурство, следва нощно дежурство. Между дневното и нощното има почивка 12 часа. След това имат два почивни дни. Извън това работно време, това е нечовешко използване на човешкия труд”, коментира по Нова ТВ д-р Валентина Григорова, зам.-директор медицински дейности в Първа АГ болница “Св. София”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.