Актуализацията на бюджета на НЗОК пътува между институциите

Предложението за актуализация на бюджета на НЗОК вече е подписано от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и се очаква още днес да бъде внесено в Министерски съвет, съобщи Дарик. Според радиото това и станало известно на провеждащото се в момента заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Остава без отговор въпросът защо трябваше да минат цели две седмици между одобрението на тази актуализация от Надзорния съвет на НЗОК и одобрението й от здравния министър.

Предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса може да бъде одобрено от министрите на подпис и така да бъде изпратено в Народното събрание още днес или да бъде обсъдено на редовното заседание на правителството в сряда и да е в парламента за пленарното заседание в четвъртък. Което всъщност е без никакво значение, ако и тази седмица Народното събрание няма да заседава поради невъзможността да се осигури кворум.

Според някои прогнози дефицитът в парите за здраве в края на годината може да достигне почти 500 млн. лева. Това е и причината, поради която Надзорният съвет прие проект на закон за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014.

Предлаганата актуализация на бюджета на Здравната каса е в размер на 328 млн. лв. Според д-р Бойко Пенков, който е представител на държавата в надзора на НЗОК, тези 328 млн. лева ще стигнат, за да се плати за болнична помощ и лекарства, заплащани от НЗОК, до края на годината.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса трябва да бъде гласувана от Народното събрание. Ако това не се случи, здравеопозването ще израдне в колапс и още през септември болниците на практика ще спрат да функционират, коментира наскоро председателят на БЛС д-р Райчинов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.