Акад. Георги Марков: Нека приключим с гражданската война

„Няма и съгласие, всеки плаче за своите жертви – едните днес ще плачат на Братската могила, другите плакаха на 23 август пред паметника до Националния дворец на културата. Не бива политиците да продължават да играят на тази струна, трябва да приключим с тази Гражданска война както я приключиха в Испания и Гърция”. Това казва историкът акад. Георги Марков пред “Фокус” в коментар на значението на 9 септември 1944 година в българската история. По думите му тази дата има съдбоносно значение, но в никакъв случай не може да бъде празник, защото провокира разделение и противопоставяне – „няма единение първо между политиците, няма национални приоритети, всяка партия дърпа чергата към себе си”.

Акад. Марков е категоричен, че трябва да настъпи помирението, за което говорим вече 25 години. Според историка, обаче, политическите партии нямат интерес от обединение на българите, „сега обещават какви ли не розови сънища по медиите, после те били спасителите”.

“Трябва да се обединим. Поуката е, че в една Гражданска война няма победители, всички са победени”, съветва акад. Георги Марков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.