Акад. Георги Марков иска остра реакция срещу “Ислямската дъга”

Изявлението на турския премиер не е  изненадващо – това “объркване на географията”  е просто неоосманизмът в действие. Когато  беше в Косово преди месец, Реджеп Тайип  Ердоган обяви, че и Косово е в Турция. Това е  смесване на ислямизма с неоосманизма. Външният министър Ахмет Давутоглу издаде през 2001 г. програмна книга “Стратегическа дълбочина”, в която очертава ислямската дъга на Балканите. Започва с Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Западна Тракия и Източна Тракия. Поясът, започващ от северозапад по линията Бихач – Средна Босна – Източна Босна – Санджак – Косово – Албания – Македония – Кърджали – Западна Тракия и достигащ Източна Тракия, от гледна точка на Турция има характер на жизнена артерия за геополитиката и геокултурата на Балканите –  това твърди първият дипломат на Турция проф. Давутоглу, сравняван от влиятелното списание  “Форин Полиси” с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Явно тази “дълбочина” непрекъснато се увеличава.

Гърция и Македония вече реагираха много остро на изявлението на Ердоган. Сръбското правителство също реагира остро на опита да се  “вкара” Косово в Турция. Трябва веднага да реагираме пред турския посланик, както го правят в Атина, Белград и Скопие.

Чудя се къде е нашето Външно министерство, то не може да се спотайва – такива изказвания не са случайни, става въпрос за териториални претенции. Ние като суверенна държава не можем да търпим подобни изявления, правителството и Народното събрание трябва да зарежат вътрешнополитическите дрязги и да се обединят около националния интерес. У нас обаче играят и предизборни интереси. Как партията на Касим Дал, създадена в Анкара, се озова в Реформаторския блок?! Явно това са  пак предизборни сметки.

Тази година се навършват 100 години от разорението на тракийските българи през 1913 г., но никой не обелва и дума за тази национална трагедия. Народното събрание излезе с декларация за етническото прочистване на Източна Тракия, но от Анкара няма отзвук,  спотайват се, отлагат въпроса. Отдавна говорим, че потомците на тракийските бежанци трябва да получат морално и материално удовлетворение. Има комисия към Министерството на външните работи от няколко години, но не е стигнала доникъде.  В началото на 2012 г. Народното събрание прие декларация, че възродителният процес е етническо прочистване, и нещата си останаха там. Извадиха стари тефтери, без да правят разлика между изселници, турци и българи бежанци. Турция се опитва периодично да възкресява плана за “Турска република Тракия”. За разлика от Мустафа Кемал Ататюрк, новите управници в Анкара се обявиха за правоприемници на Османската империя, оттам идва всичко. Външният министър Ахмет Давутоглу смята, че османските векове са златните векове за Балканите. Турция поддържа неоосманизма, като смята, че е в икономически по-благоприятни позиции и това е шанс за сигурно проникване на Балканите. И чрез тяхната ислямска дъга ще могат да възвърнат позиции в турското геополитическо наследство – Давутоглу смята, че не само Балканите, а и Северна Африка, Близкият изток, Кавказ, чак Средна Азия трябва да се върнат в орбитата на една нова империя.

Ето и в Пловдив има искания за три вакъфски имота, променят Закона за вероизповеданията. Не става въпрос само за джамии, а и за ниви, за гори, някои от султаните са дарявали земи на джамиите. Не може да се връща всичко, както някои си въобразяват. При това въпросът е уреден още от Цариградския договор между Царство България и Османската империя на 16 септември 1913 г., Турция не може да предявява претенции. Още повече за паметници на културата – и Археологическият музей в София също се намира в бивша джамия. Нелепи са оправданията, че Турция щяла да поддържа по-добре тези паметници. Тук става дума не само за турски, а и за арабски фондации. Не може да имат претенции за джамии, които отдавна не са действащи – ето в Карлово има действаща джамия, но искат още една, до къщата на Левски!

За това отношение обаче са виновни политиците, които мълчат, дакат, обещават само за да се държат на власт. И страдат националните интереси.

Знаете ли, че преди месец в града е гостувал духов оркестър от Одрин, който започнал програмата си с марша на Осман паша! Може ли да се допуска това?! А вицепремиерът им да ходи в Плевен да слага венец на Кованлъка, на армията на Осман паша, командващ турската армия по време на освободителната Руско- турска война през 1877-1878 г.! Кой допуска това!? И президентът Плевнелиев отиде на празника Рамазан Байрам в Пловдив това лято, изгониха българските журналисти и трябваше от турски медии да научаваме какво е ставало. Това е безобразно отношение на управляващите. Няма как турците да ни уважават, щом ние самите не се уважаваме. Казват, най-важни са експортът, икономическите интереси с Турция. Освен тях обаче има и национални интереси, които не бива да бъдат измествани от износа за Турция. Не може така, ставаме смешни пред света. Трябва по-достойно държание.

Турците си въобразяват, че някой ще ги приеме в ЕС. Разбира се, не залагам на нашите политици, а на чуждите, на германските, френските, които да заявят ясно, че Турция е голяма неевропейска мюсюлманска държава. Вижте обаче как ловко действа Анкара. От 15 г. се борят за безвизов режим, сега пуснаха вълна емигранти и веднага ЕС им обеща 3 години безвизов режим. После пак ще ни пуснат още една вълна емигранти и пак ще ни извият ръцете. И да се правят на ощипани.

(Източник: В. "Марица", www.marica.bg)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.