Акад. Георги Марков: Борисов има още доста да учи от Меркел

Реваншизмът в историята не води до нищо добро, той означава разделение, противопоставяне, хабене на историческо време и на национална енергия. Така директорът на Института по истария към БАН акад. Георги Марков коментира пред БГНЕС вчерашните закани на Бойко Борисов за войни и реваншизъм до дупка, както и за “събаряне” на всичко, гласувано от 42-то Народно събрание.
Марков изтъква, че човек с държавнически опит трябва да знае, че реваншизмът е осъден в историята. По думите на академика, подобни закани за реваншизъм не говорят добре за един политик, който се смята за държавник. Според Георги Марков вече не е възможно една партия, един вожд да управлява България, а и трябва да има не само политическа култура, но и поведение за съставяне на коалиции.

“Вижте например Германия, където десницата и левицата са в една голяма коалиция. Но за съжаление нямаме Меркел, нямаме и другите германски държавници. И понеже Бойко Борисов често твърди, че се учи от Меркел, според мен има още доста да учи. Особено по отношение на съставяне на национални коалиции в името на националния интерес”, коментира акад. Георги Марков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.