Акад. Антон Дончев: Преходът е платен резултат на зла воля

Имаме един проблем – с ценностите, това е основният. В момента, в който ти обявиш за основно мерило парата, от този момент целият пейзаж се променя. Това каза в студиото на bTv писателят акад. Антон Дончев. Според него се е стигнало до там да не можем да говорим за отговорност на младите българи, защото сме атакували ценностите и сме ги заменили с парите.

По думите му преходът е „беда”: „Има зла воля, имало е хора, на които е било ясно какво ще стане. (…) Не са слуги на Дявола – пари, купува се”.

„Да се подчиняваш на сърцето и на мозъка си, докато онова (да се оставиш на „долната част” – б.р.)… може да лежиш. А като лежиш, не можеш да дишаш”, каза авторът на „Време разделно”.

„Има харта за правата на европееца, която е конституция на Европа. Преди правата и свободите е раздел за достойнството. (…) Достойнството е гръбнакът на човешката личност и на обществото. Без достойнство ти не си човек, ти си влечуго. Достойнството има едно ужасно свойство – то не се купува”, подчерта акад. Дончев.

Писателят е на мнение, че „расте едно невероятно красиво поколение”.

„Това, което се случи с българите в чужбина е най-оптимистичния вариант, който можем да очакваме – в Англия българите, които отидоха да работят там, направиха 13-14 училища, платиха на учителите, събраха си децата. Кой го очакваше това нещо? Кой очакваше, че в САЩ ще има 15-20 вестника и списания, че има и телевизия. Това събуждане на националното чувство е неочакван подарък за тези безхаберници, които позволиха да се случи това нещо”, подчерта акад. Антон Дончев в навечерието на 24 май.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.