АИКБ прогнозира ръст на икономиката между 3,8 и 4,2%

Растежът на икономиката през 2018 г. да е между 3,8 и 4,2 на сто – това очакват членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), чиито мнения са обобщени в анкета на работодателската организация.

Този ръст ще е въпреки политиците, заяви заместник-председателят на УС на АИКБ Румен Радев, цитиран от БТА. Той изрази надежда политиците да не пречат на бизнеса.

„Този ръст може да се достигне и да се надхвърли, ако правителството насочи усилията си за решаване на основния проблем за деловите среди – липсата на квалифицирани и производителни кадри, включване в пазара на труда на неактивните и продължително безработни хора, улесняване вноса на работна ръка от трети страни. Единственият водещ мотив на инвеститорите в България е наличието на работна ръка, а не толкова данъчната система“, коментира Радев.

Според анкетата за бюджетната процедура за 2018 г. 54 на сто от работодателите смятат, че минималната заплата следващата година трябва да е 460 лева, а според 61 на сто от респондентите максималният осигурителен доход догодина трябва да е 2600 лева.

Над 70 на сто от компаниите от АИКБ декларират, че през 2018 г. очакват промяна на възнагражденията на заетите в техните фирми, а 54 на сто са заявили в анкетата, че не очакват да има промяна в броя на заетите в дружеството. Фирмите очакват също догодина ръст на продажбите спрямо предходната година – 61 на сто от анкетираните и по-добър финансов резултат – 56 на сто.

Председателят на АИКБ Васил Велев  заяви, че доходите в България растат с темп, надвишаващ икономическата логика, и то години наред. Средносрочната перспектива е същата и не са потребни никакви извънредни мерки, каза той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.