Ахмет Давутоглу се оттегля от премиерския пост в Турция

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието и ще се оттегли от премиерския пост. Съгласно правилата на партията лидерът ѝ съвместява позицията с тази на министър-председател, предаде БНР.

Обявявам, че партията ще проведе следващия си конгрес на 22-ри май. Не мисля, че ще бъда кандидат за председател на следващия конгрес, имайки предвид настоящите обстоятелства, заяви Ахмет Давутоглу на пресконференция след заседание на Централния комитет на управляващата партия и ден след 90-минутен разговор с президента Ердоган.

Ахмет Давутоглу призна, че края на мандадата му не е негов избор, а произлиза от необходимост за оставката му, като обаче подчерта, че не съжалява и не чувства да се е провалил.

Въпреки предположенията, че оттеглянето му е резултат от напрежение между него и президента Реджеп Тайип Ердоган, Давутоглу обясни, че няма да критикува президента.

Ердоган лично избра Ахмет Давутоглу да го наследи начело на Партията на справедливостта и развитието, след като беше избран за президент през 2014 г. Преди това Давутоглу беше външен министър на Турция. Напрежението между двамата обаче е свързано с факта, че Давутоглу не одобрява стремежите на Ердоган да превърне Турция в президентска република.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.