Ахмед Доган: Има нужда от ново, коалиционно управление

Убеден съм, че България има нужда от нов управляващ субект, който да изведе страната от кризисната ситуация, в която се намира. Това заяви пред журналисти в Кърджа лидерът на ДПС Ахмед Доган, който присъства на провеждащата се областна отчетно-изборна конференция на партията. Според Доган, следващото правителство ще е коалиционнно, но на този етап е трудно да се каже кои партии ще участват в него. Но след повече от три години в опозиция ДПС е актуализирало представите си за властта и вече е наясно какво трябва да направи. Според Доган страната има проблеми, които налагат нуждата от ново управление: „България все още няма визия за развитие в европейски условия, няма ясно дефинирани приоритети, работи се на парче, с откриване на различни обекти”.
Запитан дали ДПС ще участва в бъдещата нова коалиция, Доган отвърна също с въпрос:”А вие искате ли?”

Балканската война трябва да се преосмисли

Ахмед Доган категорично подкрепи действията на общинските съветници от ДПС, които неотдавна гласуваха против обявяването на героя от Балканската война ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали.

Аз мисля, че нашите съветници са постъпили правилно, защото те са наясно с болките на тази война, с живите спомени и всичко, което е свързано с това, каза Доган. Според него въпросът за ролята на ген. Делов може да се постави само на национално равнище от президента на Републиката, тъй като самият Доган не бил сигурен дали парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – т.е. „от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващи принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделение и за противопоставяне”.

Доган апелира към медиите всички заедно „много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни, изключително дълбинни, свързани предимно с непреоделени болки, с непреодолени и още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не е само война на победители и победени, а е война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителния процес”.

Имало нова анти-ДПС кампания

Коментирайки актуални политически въпроси, както и делото в Пазарджик срещу имами, проповядващи радикален ислям, Ахмед Доган изтъкна, че „напоследък има нова анти-ДПС стратегия, като анти-ДПС кампания и тази кампания има две измерения. Първото било свързано с твърденията на историка Георги Марков, че ДПС е проводник на неоосманизма в България, което не било вярно, тъй като „ ДПС винаги е отстоявала като организация, като партийна структура националните интереси на страната в човешките му измерения”.

Лидерът на ДПС видя пряка връзка между предстооящите парламентарни избори и тезата, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. По думите му, определени лица си измислят различни сатанизиращи елементи в образа на ДПС, само и само да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящия изборен процес, а почти всички партии ще яхнат вълната на национализма.

Референдумът за АЕЦ е политически трик

Така, както вече е поставен въпросът, аз се съмнявам, че ще им референдум изобщо. Това във всички случаи ще бъде пак един политически трик, който доминира в нашето българско политическо пространство в един предизборен период, коментира Ахмед Доган. Според него когато се говори за ядрена енергетика, твърде малко или част от полиниците са наясно за какво става въпрос, да не говорим за публиката. В крайна сметка Доган обобщи:”Това по- скоро е политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса с един референдум да решите ядрената енергетика”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.