Агенти на Мосад са били разстреляни при атентата в Брюксел

Семейството от Тел Авив, разстреляно при атентата в Брюксел в събота, е работело за израелското разузнаване Мосад, съобщават белгийските медии. Жената е била свързана с осъществяването на операции, а съпругът й е заемал административна длъжност в специалната служба на Израел.
Предполага се, че жертвите не са били подбрани случайно, за което свидетелства и оцеляването на възрастна жена, която е била на мястото на стрелбата, но срещу нея оръжие не е било насочвано.
Експерти се опасяват, че “белгийският Мохамед Мера”, който още е на свобода и е въоръжен, може да нападне отново. Засега самоличността му остава неизяснена.
Прокуратурата на Белгия вчера потвърди, че в случая става дума за акт на тероризъм.
Мохамед Мера е типичен пример за терорист-единак. През 2012 година в Тулуза той уби седем души и застрелян от полицията след 32-часова обсада.
Мосад (“Институт за разследване и специални задачи”) е израелска разузнавателна агенция,известна е със своята ефективност и някои смятат, че до голяма степен допринася за стабилността и сигурността на Израел.

Мосад е сформирана през декември 1949 година като “Централен институт за координация”. През март 1951 е реорганизирана и превърната в част от кабинета на министър-председателя, подчинена директно на него. Сегашният брой на служителите наброява 1 200 души.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.