Африкански терористи се обединяват за джихад срещу Франция

Свързана с „Ал Кайда” екстремистка групировка, основана от издирвания ислямистки командир Мохтар Белмохтар, обяви в четвъртък, че обединява силите си с друга екстремистка групировка с цел отмъщение срещу Франция за военната й офанзива в Мали, предаде мавританската агенция АНИ, цитирана от „Фокус”. Базираната в Мавритания „Бригада ал Мулатамеен” (Бригада на маскираните) на Белмохтар и базираното в Мали Движение за единство и джихад в Западна Африка съобщават, че целта им е да обединят мюсюлманите в региона.

„Вашите братя от ДЕДЗА и „Ал Мулатамеен” оповестяват своето обединение и сливане в едно движение, наречено „Ал Мурабитун”, за обединяване редиците на мюсюлманите около обща цел, от Нил до Атлантика”, се казва в съобщение на движението, публикувано от мавританската агенция.

Белмохтар, едноокият алжирец и бивш командир на „Ал Кайда” в Ислямски Магреб, е организатор на превземането през януари на алжирски завод за природен газ, при което загинаха 38 заложници, включително трима американци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.