АФП: България – сигурно убежище за гръцкия бизнес

Брюксел отпуска 2 млрд. евро на България за 2018г.

Най-малко 11 хил. гръцки компании, сблъскващи се с икономическата криза в Гърция, са намерили убежище в България – най-бедната страна в ЕС, в която заплатите са ниски.

По думите на Йоанис Политис, който е мениджър на гръцката компания „Септона“ (Septona), в България има данъчна, законова стабилност и благоприятна среда. 

Около 120 големи гръцки компании се установиха в България през миналото десетилетие в сектори като търговията на дребно, металургията, дистрибуцията на горива, строителството и недвижимите имоти.

Макар през 2009 г. гръцката криза да сложи край на миграцията на големите компании, все повече малки и средни гръцки предприятия, особено търгуващите с Европа, Балканите и Русия, продължиха да се преместват в България, за да се възползват от ниските данъци.

Костас Михаил е напуснал Атина миналата година, за да открие пекарна в София и вече планира да разшири бизнеса си. Не мисля, че ситуацията в Гърция ще се отрази на това, коментира той.

Сънародникът му Панайотис Дувос е предприел тази стъпка през 2011 г.  Почти не е възможно да се прави бизнес в Гърция, компаниите изчезват за месец, два, три, тъй като данъците и банковите лихви са прекалено високи, посочва 46-годишният Дувос, който планира да открие магазини във Варна и Бургас.  Той обаче се опасява, че неговите гръцки доставчици няма да могат да произвеждат и да продължат да правят доставки за магазина му. Заради капиталовия контрол те не могат да теглят пари за транспорт и гориво.  Сега определено е по-безопасно да държиш парите си тук, допълва той.  България ми даде възможност да оцелея, което е трудно в Гърция в момента, коментира Дувос.

Много компании, ориентирани към износа, откриха България като рай за бизнеса още преди две десетилетия. Кириакос Фотинос изнася компанията си в България през 1996 г.  По думите му той е бил по-засегнат от икономическата криза в Европа през последните пет години и от китайския дъмпинг, отколкото от случващото се в страната му.  Компанията му, която има завод и край Атина, е с годишен оборот от 50 млн. евро и отчита растеж от 30% през последните пет години благодарение на факта, че изнася в Западна Европа, а не обратно в Гърция.

Кризата в Атина доведе до прехвърляне на гръцки капитал към България. 

Гръцките компании са инвестирали 4,5 до 5 млрд. евро за шест години в българската икономика, посочва пред АФП Красен Станчев от Института за пазарна икономика в София.

Той допълва, че в същото време между 50 и 60 хил. гърци са си открили сметки в български банки от 2009 г.

Въпреки опашките пред банките в Гърция нямаше масово прехвърляне на капитал към България през 2015 година, тъй като „играта вече свърши“, отбелязва Станчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.