АФИС: Осем партии имат шанс да влязат в парламента

Осем партии имат шанс да влязат в парламента след изборите на 5-и октомври – ГЕРБ (34,3%), БСП (23,7%), ДПС (10,1), Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ, “България без цензура” и “Атака” – всички с прогнозен резултат между 5 и 5,5%, съобщи агенция АФИС. Данните са от проучване на електоралните нагласи, проведено от 9-и до 14-и септември.

В най-висока степен на вероятност е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментираха авторите на изследването. Те обърнаха внимание на обстоятелството, че горещата фаза на кампанията е предизвикала отлив на избиратели. Обяснението е в общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и в природните бедствия – всички те снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5-и октомври. Докато през миналия месец очакванията са били за около 50-55% избирателна активност (около 3,5-3,6 млн. души), в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45-50% активност или 3-3,2 млн. души.

Като изключим Реформаторския блок, останалите основни претенденти за бъдещо парламентарно представителство са увеличили подкрепата си в хода на горещата фаза от предизборната кампания, коментираха социолозите от АФИС, според които при “реформаторите” влияят и вътрешни фактори, които по време на кампанията допълнително разколебават десните избиратели.

Според АФИС на 5 октомври големите изненади могат да дойдат по линия на малките партии. Особеното на сегашното силно фрагментирано политическо пространство е, че се случва при спадаща, а не при покачваща се избирателна активност. Сигурно е само едно – не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство.

Проучването е финансирано със собствени средства на АФИС.

Свързани публикации

4 Comments

  1. Диаграмата и процентите са манипулативни и неверни – съберете обявените прогнозни стойности и ще получите 100,1 процента!?!
    Лъжете! След като не признавате Истината – кой ли ще ви повярва?

  2. Кой си поръча това проучване, кой кой кой?

  3. Единствената партия ,която заслужава нашето доверие е България без цензура!

  4. И няма нищо общо с истината това проучване.

Leave a Reply

Your email address will not be published.