„Афис”: БСП – 18,9%, ГЕРБ – 18,6%, ББЦ – 7,7%, АБВ -7,3%, ДПС – 5,3%

Дамско двувластие на върха в анкетата "Политик на годината"

Ако тази седмица се провеждат избори за депутати в Европейския парламент, то битката за първото място би била между БСП – 18,9% и ГЕРБ – 18,6%, показват данните от проучване на социологическа агенция “Афис” за обществените и политическите нагласи преди изборите за Европейски парламент.

На трета и четвърта позиция,с разлика в рамките на статистическата грешка са “България без цензура” (7,7%) и АБВ (7,3%). По-нататък са ДПС (5,3%), Атака (3,8%), Реформаторски блок (3,3%), НФСБ (2,4%).

Само 1/3 от анкетираните са заявили, че партиите не ги интересуват и няма да гласуват. Анализаторите на Афис отбелязват, че в момента се очертава поведението на избирателите да бъде изцяло водено от вътрешнополитическите борби и практически да игнорира общоевропейската проблематика, ролята и мястото на България в ЕС и платформите на нашите партии за тези избори. За това говори фактът, че почти няма разлика между нагласите за избор на евродепутати и тези за евентуален избор на депутати за българското Народно събрание.

Тук е важно да се отбележи, че новите формации, появили се през последните няколко месеца могат да носят със себе си относително “кух” електорален потенциал, който да се дължи на тяхната медийна популярност и разпознаваеми личности.

Прави впечатление, че на фона на непрестанните скандали и медийни интерпретации партия “Атака” запазва лидерството си сред националистически ориентираните избиратели, въпреки че сред този електорален сектор се наблюдава силно фрагментиране и разпръскване на гласове. В противовес на общоприетото разбиране, че основният конкурент на “Атака” е НФСБ данните свидетелстват, че към този момент главният резервоар, който привлича напускащите “Атака” е новата формация на Николай Бареков “България без цензура”. Очевидно е, че до изборите ще наблюдаваме битка за надмощие на националистическите формации, сред които “Атака” все пак запазва своето предимство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.