АФИС: 7 партии влизат в следващия парламент

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

7 партии прескачат бариерата за 43-ия парламент, сочи последното проучване на АФИС. Потенциални призьори в следващото Народно събрание са ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, АБВ, ББЦ и ПФ. Прескачането на четирипроцентната бариера е под въпрос за “Атака”.

Оосвен това, още три-четири партии разполагат с реални шансове да прескочат бариерата от 1% и по този начин да направят числото на имащите право на държавна субсидия над 10.

Основната интрига на предстоящите избори – кой ще е победител, като че ли изглежда предрешена.

Преднината на ГЕРБ е съществена и е трудно преодолима, но не е достатъчна, за да се постигне заветното абсолютно мнозинство от 121 мандата.

Това може да се случи само, ако в парламента попаднат три, най-много четири партии, което на този етап следва да бъде оценено като слабо вероятно.

Анкетата е проведена в периода 16-21 август 2014 г., препитани са 1200 души на случаен подбор.

Дни преди официалния старт на кампанията интересът към предстоящите избори е сравнително висок, съобщават още от социологическата агенция.

Очертава се традиционна избирателна активност в диапазона от 3,5–3,8 млн. души, което на практика представлява около 60% от избирателите,

действително пребиваващи на територията на страната. ББЦ запазва шансовете си за успех. За разлика от групата на ДПС, при която също е налице висока степен на мобилизация, електоралните корпуси на националистическите партии са разделени и тежко противопоставени. По тази причина техните шансове да бъдат парламентарно представени партии, в една или друга степен, са под въпрос.
Не е изненада сравнително слабата мобилизация в групата на „Реформаторския блок”, което е традиционно за тях, но шумното разграничение от ГЕРБ ги превръща в уютно убежище за дясно ориентирания избирател и им носи ръст, в сравнение с предишния месец.

Изненадващ факт е по-ниската степен на мобилизация при БСП в сравнение с основния й съперник ГЕРБ.

Това се наблюдава за първи път. И номинално, и относително ГЕРБ превъзхожда противника си. Причината не е една, но основната е доброто стартово позициониране на главния конкурент на БСП в лявото пространство – АБВ, която черпи от слабостите на БСП.

АФИС твърди още, че не се очакват големи изненади на изборите, но са възможни малки такива –

например увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и БСП, или обратно – намаляване на дистанцията, което е по-слабо вероятно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.