АЕЖ пита управляващите дали и защо следят журналисти

АЕЖ-България разпространи днес своя позиция за системното, според организацията, изтичане в публичното пространство на лична кореспонденция на различни редакторски екипи.

„Следенето на журналисти и собственици на критични към властите медии е характерна черта на страните с изключително лоша медийна среда. В последните години станахме свидетели на системно изтичане в публичното пространство на лична кореспонденция на различни редакторски екипи. И ако до момента това се използваше за саморазправа между издателските съюзи, днес влиза в употреба на политическата реторика“, пише в разпространеното от АЕЖ-България съобщение. В позицията на сдружението се изтъква, че позоваването на незаконно прихваната медийна кореспонденция от страна на участници в изборната надпревара и изпълнителната власт (Сергей Станишев, Драгомир Стойнев), никак не е безобидно и нанася тежък удар срещу свободата на словото и демокрацията в България.

„Възниква въпросът за участие на представители на институциите в този престъпен план. Възможностите са две – представители на държавата да са поръчители на следенето на издател и журналисти или да се възползват от престъпление, извършено от други лица, на основата на съвпадащи интереси“, коментират от АЕЖ-България. В позицията им се посочва, че за последната година това е третият подобен случай на публикувана кореспонденция и се допълва, че записите се появяват в интернет агенции (ПИК, БЛИЦ) системно погазващи всякакви правила на професионалния морал и с размита собственост.

Не можем да не припомним позицията на международната организация “Репортери без граници”, които заявиха през миналата година: „Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга, изживяна вече, епоха на демоните на студената война.“ Посланието е по повод скандално изявление на бившия премиер Бойко Борисов: „Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички“. Цитати, които, за съжаление, се превръщат в норма, завършва позицията на АЕЖ-България.

Свързани публикации

Един коментар за “АЕЖ пита управляващите дали и защо следят журналисти

  • 18.05.2014 в 7:27
    Permalink

    Бих искал да има свобода на словото, но най-напред да се изясни какво е „свобода“ и до къде може да достига тя. Не е честно да се говори за свобода, а да се мълчи за манипулациите, които се осъществяват от медиите. Зает с ежедневната си работа, аз нямам време да следя всички медии за да разбера кой, кога и как ме манипулира. Затова ще повярвам в искреността на АЕЖ-България едва тогава, когато предложи механизми, които реално ще ограничат възможностите за манипулиране.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.