Апелативният съд в Пловдив отказа да постанови арест за Георги Сапунджиев

Подкопаване на съдебната независимост

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение “домашен арест”, наложена от градския съв в Стара Загора на Георги Сапунджиев. Това е шофьорът, който причини с джипа си смъртта на 4-годишния Паоло, като го прегази в пешеходната зона на Стара Загора.

Мотивите на съда в Пловдив са, че няма опасност Сапунджиев да се укрие, а обвинението не се оспорва.

По-рано днес адвокатът на Георги Сапунджиев се усъмни дали България е правова държава, отправи остри упреци срещу прокуратурата и обрисува клиента си като човек, който изживява не по-малка трагедия от семейството на убитото дете.

По време на заседанието на Апелативния съд в Пловдив, където прокуратурата протестира решението Сапунджиев да бъде пуснат под домашен арест, адвокат Георги Георгиев попита защо прокуратурата не образува дело срещу извършителите на побоя над клиента му, за нанесените му телесни повреди, при положение, че се знае кои са те. „Това правова държава ли е?”, възмути се Георгиев, цитиран от “Фокус”.

После се опита да омаловажи факта, че Георги Сапунджиев има цели осем акта за драстични нарушения на Закона за движение по пътищата, вкл. за управление на автомобила без свидетелство за правоуправление, за шофиране след употреба на алкохол над 0.5 промила, за управление, без да се съобразява с пътната обстановка и др. Което, според защитника, е като при всички шофьори, но не всички ги хващали, за да им напишат актове…

В стил “Богатите също плачат” адвокат Георгиев ожали клиента, че е със спукано тъпанче след като са го били на местопрестъплението и може да оглушее, ако не му се направи спешна операция.

Защитникът изтъкна, че сега неговият клиент се „демонизира” в медиите. Никой не се поставял на негово място и не се питал страда ли той и каква е трагедията в неговото семейство, по-малка ли е тя от тази на прегазеното дете. На това място съдът помоли адвоката да не прави съпоставяне на несъпоставими неща.

В настояването си на Георги Сапунджиев да бъде наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” прокурорът се позова освен на опасността убиецът да се укрие, а също така и на това, че срещу Сапунджиев има дело за нанасяне на телесна повреда и в характеристиката му преобладават негативите.

Самият Георги Сапунджиев не се яви в съда, което на този етап е негово законно право.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.