Адвокат Менков: КТБ можеше да бъде спасена с 500 млн. лв., сега се дават милиарди

Мегаскандалът с КТБ не е в съдебната зала, а другаде – в отношението на БНБ към КТБ, към правораздаването и съда. Това заяви в студиото на “Добро утро, България!” по TV7 адвокатът на Цветан Василев и на “Бромак” Менко Менков. Той коментира завчерашното заседание на ВАС по делото срещу решението на БНБ да отнеме лиценза на КТБ, на което конституира КТБ като страна по делото и отчете отсъствието на представители на УС на БНБ, след като не призна в това му качество юрисконсултът на Централната банка.

При отнемането на лиценза бяха използвани три одитни компании за консултации, които нямат правна стойност. Те не фигурират в административната преписка, каза адвокат Менко Менков.
По думите му, основният въпрос е защо не беше дадена държавна помощ на КТБ, при положение, че тази помощ е щяла да бъде много по-малка от тази, отпусната на друга търговска банка.

Бяха достатъчни едни, бих ги нарекъл смешни, 500 млн. лв., защото към 30 юни КТБ беше в отлично състояние, категоричен бе Менков. Адвокатът отправи остри упреци към БНБ и назначените от нея квестори в КТБ.

Досега никой не се е опитал да попита няколко неща за квесторите в КТБ – първо, те не отговарят на условията за тази длъжност. Второ, банката се сгромолясва под тяхно ръководство, защото те имат задължение да я оздравят, а не да съсипят капитала й, допълни аргументите си Менков. Той бе категоричен, че трябва да се назначи международна експертиза за КТБ или да се публикуват имената вещите лица, които имат право да я направят.

Г-н Цветан Василев е невинен до доказване на противното, а срещу него все още няма никакви доказателства, заяви в подкрепа на клиента си адвокатът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.