Адв. Марковски: Василев показа, че не иска да бяга и да се крие

Цветан Василев направи жест, като се предаде и по този начин показа, че не иска да избяга. Това коментира пред bTV адвокатът Марин Марковски. Той смята, че мажоритарният собственик на КТБ се е предал в Сърбия, а не на българските власти заради издадената у нас заповед за 72-часов арест. Според Марковски този момент е психологически. По думите му, кожата на един банкер не трябва да е само неговата кожа – арестуването и снимките с белезниците означават унищожен авторитет.

Марин Марковски допълни, че човек с огромни финансови ресурси би могъл да си смени отпечатъците, да си направи пластична операция, да избяга, но Цветан Василев не го е направил, а се е предал. Затова, според адвоката, прокуратурата има основание да отмени заповедта си за задържане под стража.

Марковски е на мнение, че екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия няма да се проточи с години или дори месеци, тъй като процедурата е уредена ясно и категорично от международното право и на сръбския съд не са нужни доказателства, а само определен набор от документи. Според Марковски за това ще допринесе желанието на Сърбия да стане член на Европейския съюз и готовността й да съдейства на България.
Едва ли с връщането си Цветан Василев ще успее да спаси Корпоративна търговска банка, коментира икономистът Гарабед Минасян. Той посочи, че проблемите с КТБ са от четири години, не са от юни и допълни, че отстрани нещата изглеждат по един начин, отвътре – по друг.

„Моята преценка е, че с удължаването от БНБ на особения надзор за КТБ с още два месеца няма да се промени нищо. Според мен решението (за отпадането на надзора) ще бъде отложено още веднъж”, прогнозира Гарабед Минасян. След което каза, че не знае какво ще се случва след изтичането на шестте месеца, през които банката може да остане под надзор.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.