Адв. Кашъмов: Дори преди 1989 г. нямаше такива уродливи прояви на цензура

Антитерористичният закон може да ни доведе дела в Страгбург

Като безпрецедентна форма на цензура определи адвокат Александър Кашъмов глобата, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на “Икономедия” преди дни. Ако трябва да сравняваме с времето преди 1989-а година, ние никога не сме виждали такива уродливи и явни форми на проява на цензура, каза той в предаването “Преди всички”.

Рекордната глоба от 160 хиляди лева беше наложена на медийна група “Икономедия” за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, заради отказа журналистите да разкрият източниците си на информация.

Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието “Зовнюз” от Враца. Става въпрос за публикации около банковата криза през юни месец.

Според Александър Кашъмов има съмнения за тенденциозен и едностранчив подход на КФН спрямо определени медии. Той припомни, че медии, свързани с кръга около Делян Пеевски, бяха изключително гласовити преди и по време на кризата с КТБ, но не сме виждали по никакъв начин да бъдат санкционирани. По думите на Кашъмов, решението на КФН е особено тежък удар срещу свободата на словото в България.

По-рано с подобни позиции, осъждащи действията на КФН, излязоха Съюзът на издателите и АЕЖ-България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.