АБВ сезира ЕК за “порочната процедура” при договора с “Уестингхаус”

“ПП АБВ остро възразява срещу подписването на споразумението с “Уестингхаус”, свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” в последните дни на отиващото си правителство.
С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на българския икономически интерес с договорки и зависимости от отделни корпоративни играчи”, се изтъква в разпространена днес позиция на ПП АБВ. От партията на Георги Първанов изтъкват, че ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене”, където страната ни рискува да загуби огромни средства.
Според АБВ процедурите по изграждане на нов блок на АЕЦ “Козлодуй” биха могли да започнат, но след като е ясно какво ще се прави в областта на ядрената енергетика през следващите години и при спазване на много ясни процедури, вкл., съобразени с правото на ЕС.

“Подписването на договор с “Уестингхаус”, по наше мнение, заобикаля правилата за обществени поръчки, предпоставя изпълнителя на проекта, вкл. в неговата проучвателна част и не отговаря на правилата, възприети в ЕС.

АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор”, завършва декларацията на ПП АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.