АБВ ще подкрепи ДПС за 100% мажоритарен вот

Лидерът на АБВ Георги Първанов ще предложи на парламентарната група да подкрепи предложението на Лютви Местан за 100% мажоритарен вот. Това каза по време на пресконференция в пловдивското село Радиново самият Първанов, предаде „Фокус”. По думите му, президентът така и не е пожелал и не е посмял да формулира ясно въпроса в референдума колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент.

„Какво означава да питат хората дали са съгласни част от народните избраници да бъдат избирани мажоритарно? Колко от депутатите? Един, десет, двайсет, трийсет или двеста и четиредесет, както Лютви Местан предлага?”, запита лидерът на АБВ.

Той определи тази провокация на Местан като интелектуална. „Ще предложа на нашата парламентарна група да подкрепим едно такова предложение, за да докажем, че сме последователни когато става въпрос за мажоритарния вот. Но ако това не мине – питам, дали другите партии, в това число и ДПС, ще гласуват за нашето предложение, което е най-разумното, най-работещото”, каза Първанов и уточни, че става дума за това, от тези 240 депутата 120 да бъдат избирани мажоритарно и 120 пропорционално.

Лидерът на АБВ добави, че по този начин наистина ще могат да се избират личности, но от това ще спечелят повече големите партии, по-малките ще загубят. От АБВ са съгласни да има и задължително гласуване. Според Първанов, то е, за да се намали силата на купения вот.

„Това е едно от големите бедствия на българската политика в момента. Става дума за голям процент от избирателите, които участват на изборите, защото някой е платил”, каза лидерът на АБВ и добави, че хората трябва да получат възможност да избират личности, а не партийци скрити дълбоко в партийните листи. По темата за закона за референдумите Първанов каза: „Има един закон, който вдига много високо бариерата, за да се признае този референдум за валиден. Вместо 50%, тази бариера спокойно може да бъде 40%, както ние предлагаме, за да стимулираме хората да участват, за да създават резултати тези референдуми”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.