АБВ предлага нова комисия да бори корупцията по високите етажи на властта

В Бургас днес Георги Първанов съобщи, че АБВ предлага да бъде създадена специална, изцяло независима държавна структура, която да се бори с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Имах идеята за създаването на такова ведомство още преди години. Опитът тя да бъде реализирана чрез структурирането на ДАНС обаче, за сега не дава необходимия резултат, тъй като ръководството на Държавната агенция за национална сигурност се назначава на принципи, които не й гарантират достатъчно самостоятелност, поясни Първанов.

Държавата трябва да възстанови работата на комисията, която заедно с ГУ “Архиви“ работеше по казуса с обезщетенията за тракийските бежанци, заяви на пресконференция Георги Първанов. Той припомни, че работата на този орган е прекратена в началото на мандата на ГЕРБ. Първанов изрази учудване от факта, че настоящите управляващи все още не подновяват дейността на комисията, а също така и от факта, че въпроса за обезщетенията не е бил поставен от външния ни министър по време на визитата на турския му колега в България.

В отговор на журналистически въпрос Георги Първанов коментира и възможностите за бъдещата коалиционна политика на АБВ. Според него гражданската инициатива би могла да работи с всички отговорни политически сили след подписване на ясно и категорично коалиционно споразумение. Първанов изключи възможността за сътрудничество с ДПС и „Атака“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.