АБВ предлага етичен кодекс на депутата и нови избирателна система

В следващото Народно събрание АБВ ще настоява за въвеждането на етичен кодекс в правилника за работа на депутатите, съобщи на пресконференция зам.-председателят на формацията Ивайло Калфин. По думите му мярката ще работи и за пресичането на корупцията и лобизма в българския парламент.
Приоритет за АБВ ще бъдат мерките за социална защита, промените в Изборния кодекс, Закона за енергетиката и данъчната система на България, обобщи Калфин. Той изтъкна, че АБВ е готова да внесе без отлагане в новия парламент предложения за законодателни промени в областта на енергетиката, данъчната система и изборното законодателство. Калфин обясни, че пакетът с идеи за промяна на Изборния кодекс ще включва предложение за нова схема, по която да бъдат излъчвани бъдещите народни представители. Тя предвижда 50 процента от тях да бъдат включени в мажоритарни листи и 50 процента в национални партийни листи.

По отношение на законопроекта за промяна на данъчната система на България, Калфин обясни, че той ще съдържа предложения за преминаване към прогресивно подоходно облагане, въвеждането на налог върху финансовите операции, данък върху крупното наследство, както и нови правила за намаляване на офшорната собственост на компании в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.