АБВ предлага да се създаде Съвет за съдебна реформа

В Народното събрание по инициатива на ПП АБВ на открита дискусия, посветена на съдебната реформа, се събраха представители на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна.
В срещата под председателството на Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ участие взеха председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Христо Иванов, ръководството на правната комисия в Народното събрание, членове на ВСС, членове на научните среди и студенти по право и политология.
На дискусията бяха представени и обсъдени три документа – два законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт – в частта за електронно правосъдие и в частта за ВСС. И двата законопроекта бяха приети като добра основа за по-нататъшна дискусия.
Представителите на съдебната власт изразиха готовност да предоставят конкретни предложения, които АБВ ще обсъди и отрази в проектите, след което те отново ще бъдат подложени на дискусия.
Освен това, ПГ на АБВ направи предложение за създаване на Съвет по съдебна реформа към Народното събрание. Целта на Съвета е да обедини усилията на трите власти за изготвяне на план за действие за провеждане на актуализираната Стратегия за съдебна реформа. Предложението бе подкрепено от правосъдния министър, председателите на върховните съдилища и от главния прокурор, както и от присъствалите на дискусията членове на ВСС. Всички те изрично подчертаха, че това е първият опит за конкретно и ползотворно взаимодействие, което ще създаде работеща среда за постигане на реален напредък в реформата на съдебната система.

Снимка: Пресцентър на АБВ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.