АБВ: Правосъдието не се нуждае от конституционна промяна

Още преди няколко месеца, когато представихме предложенията си за преструктуриране на правосъдната ни система, ясно заявихме, че тя не се нуждае от конституционна промяна. Предлагаме въвеждането на електронно правосъдие, както и създаване на Съвет по съдебната реформа към парламента, където да се изготви план за преструктуриране на сектора. В идеите ни е заложено двете колегии във ВСС да заседават под общ пленум. Това ще подобри работата на този орган, ще предотврати допълнителното капсулиране между гилдиите, което ще се случи ако предложението за разделяне на Висшия съдебен съвет на две отделни независими колегии, се случи. Не на последно място идеята ни не изисква промяна на основния закон на страната. Това заяви в ефира на Канал 3 експертът по законодателни политики в сектор “Съдебна реформа” и член на правния съвет към ПП АБВ Марин Киров. Според него единственият резултат, който би постигнала евентуална промяна на конституцията, е подмяна на настоящия състав на ВСС.

Въпросите около реформата в сектор „Правосъдие“ трябва да бъдат подложени на широк дебат. Необходимо е в него да участват и представители на магистратите и академичната общност, които в момента са в известна изолация, подчерта Киров. Той бе категоричен, че АБВ участва и ще участва активно във всички обсъждания по темата, независимо от позицията си по отношение на необходимостта от конституционни промени. „Ние ясно сме заявили нашата позиция доста преди да стартира дебатът по Конституцията. Ще участваме в разговорите като експерти. Вносителите нямат срочна необходимост от нашите подписи за внасяне на текстовете, но трябва в действителност да постигнат широка подкрепа по предложенията. Трябва да убедят не само нас, а и гражданите, че тази промяна в Конституцията ще доведе до реална реформа в съдебната власт. В решение номер три от 2003 година на КС се казва, че промяна във формата на държавното устройство и управление, в която се включва и разделянето на ВСС функционално, както сега се предлага, е действие от компетенцията на Велико народно събрание. Тоест, дебалансирането на колегиите, разделянето им функционално – всяка от тях да осъществява функциите на отделен ВСС, защото в момента това се предлага, според нас изисква Велико народно събрание и не е от компетенциите на обикновено НС“.

Юристът се обяви и против явно гласуване на членовете на ВСС. По думите му това ще позволи оказването на натиск върху представители на Съвета. Според Киров лоша е и идеята за разширяване на правото за сезиране на Конституционния съд. “Питам – как това ще ускори съдебния процес? Как ще гарантира справедливостта? Ние и сега имаме възможност за забавяне на процеса чрез запитвания към съда в Люксембург. Представете си как по-силната страна в процеса има още един инструмент за забавяне на производството. Това е едно. От друга страна, разширявайки достъпа до КС, ние не обезсмисляме ли останалите инстанции? Какво казваме на хората? Вашето спасение е в Конституционния съд. Не приемам този принцип!“, изтъкна експертът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.