АБВ потвърди, че няма да участва в ремонта на Конституцията

Лидерът на АБВ Георги Първанов за пореден път заяви, че депутатите от ПГ на АБВ няма да подкрепят внесените промени в Конституцията, както и че не одобряват това, което се представя за реформа в съдебната система.

Не бихме подкрепили промени, които ще дадат възможността да се направят персонални кадрови промени в съдебната власт, изтъкна Първанов в студиото на ТВ7.- Имаме възражения принципни срещу така на правените предложения. Не смятам, че е необходимо разделянето на ВСС на квоти, както беше предложено, обясни Първанов. Той допълни, че от АБВ са предложили един вариант, в който може да работят съдии и прокурори отделно, но да има пленарни заседания, които да решават проблемите. По думите на Първанов, свалянето на големината на мандата от 5 на 4 години не решава някакви съществени проблеми.
Според Първанов, ако ГЕРБ и Реформаторите държат за точно този вид на промените, няма да бъдат събрани необходимите гласове.

„Ние променяме Конституцията, заради съдебната власт. Политическата система е много по-уязвима дори от съдебната, защо нищо не пипаме там. Днес говорим за задължително гласуване, утре за мажоритарна система, но трябва да се направи един цялостен прочит, така както се подхожда към съдебната власт. Нека видим какво има в политическата система, защото там очевидно има големи проблеми”, коментира Георги Първанов.

Първанов оцени като неудовлетворително поведението и работата на правосъдния министър Христо Иванов. Според него е очевидно, че министърът има визия, която се разминава с тази на АБВ и това се отразява към цялостното отношение на партията към реформата в съдебната власт.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.