АБВ подкрепя референдум с местните избори

В АБВ смятаме за добро предложението по време на местните избори да бъде проведен и референдум за изборното законодателство. Има нещо знаково в това представителната демокрация, чийто инструмент е референдумът, да бъде приложена именно чрез допитване до народа по отношение на неговите изборни права. Още повече, че лидерът ни Георги Първанов винаги е имал отношение към пряката демокрация и винаги е настоявал тя да бъде прилагана, както и за налагане на сериозен мажоритарен елемент при вота. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Според нея провеждането на референдум по проблематиката на правилата на избор би спомогнало за възстановяване на доверието в институциите. „И трите елемента заслужават подкрепа. Електронното гласуване е бъдещето. Знаем, че всичко се дигитализира. Преди да въведем електронното гласуване обаче, трябва да преценим дали имаме готовност то да се приложи. Това ще улесни включването в гласуването на повече хора, включително и от чужбина, но тук стои и основният проблем – как да бъде запазена тайната на вота. Трябва да се измисли и механизъм, който да гарантира максимално и честността на вота“, посочи тя.
Според Тодорова въпросителни има и около възможността за прилагането на системата за задължително гласуване, въпреки че тя носи много позитиви, като преодоляване на купения и корпоративния вот, например. По думите й в АБВ има приемственост за идеята за задължителното гласуване, необходим е обаче обстоен анализ на всички позитиви и негативи, които може да донесе неговото прилагане. „Ако не дадем възможност на хората да изберат бяла бюлетина, че не одобряват нито една от посочените политически сили, ние ги лишаваме от техните права. Ако се стигне при едно бъдещо гласуване до наказателен вот (гласуване напук за извънсистемна партия) или белите бюлетини са доста много на брой, то може да се окаже, че представителността на властта е нелигитимна и че политическата система има нужда от промяна“.
По отношение на мажоритарния вот Мариана Тодорова заяви, че е удачно да се прецизира какъв тип мажоритарност на вота имат право да изберат при гласуването си хората. „Дали това да е преферeнцията или една смесена избирателна система. При местните избори например, ако действа преференциалният вот, то това под някаква степен може да стимулира купения вот. Ние сме за повече мажоритарност и дори ако се стигне до смесена избирателна система в пропорционалната листа, бихме искали да остане елементът на преференция, но при по-висок праг, при който тя ще сработва.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.