АБВ: Ние сме за референдум, но няма воля той да е успешен

АБВ подкрепя идеята за референдум по въпросите на изборното законодателство, заедно с местните избори. Допитването обаче трябва да се проведе при по-нисък праг на валидност от 40 процента плюс един от имащите право на глас. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова. По думите й ако прагът за признаване на резултата от референдума не бъде намален, съществува сериозна опасност инициативата да бъде провалена, а избирателите разочаровани и демотивирани.

“Ние предложихме едно плавно понижаване на границата за валидност на референдумите от 40 процента плюс един. За съжаление това не се прие в пленарната зала, което ни подсказва, че няма воля да се случи един успешен референдум. Ако допитването се проведе при сега действащите условия, с поправките които бяха приети, идеята за референдум ще бъде компрометирана”, прогнозира Тодорова. По думите й, гражданите ще бъдат излъгани и ще се пропилее тяхната енергия, защото ще има очаквания за промяна, поради което АБВ очакват от ГЕРБ да преосмислят позицията си.

АБВ е за налагането на мажоритарна система 50/50 по подобие на Германия, посочи още Тодорова. Според нея въпросът за преминаване към такъв тип избирателен модел трябва да присъства в допитването до народа. В противен случай можем да се върнем към неработещи варианти, като този от 2009 година , когато мажоритарно бяха избрани едва 31 депутата и това се оказа неефективно, допълни тя.
В заключение Мариана Тодорова се обяви и за работа в посока за въвеждане на електронното гласуване. По думите й е необходима работа за това то да гарантира сигурност и тайната на вота. Недопустимо е в дигиталната ера да се отказваме от такава възможност само заради аргумента, че може да има манипулации. „Трябва да работим в посока на това хората да не продават гласа си и да не се поддават на натиск, а не да изоставаме от времето“, завърши Тодорова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.