АБВ настоява за Съвет по съдебна реформа към парламента

„АБВ предлага да се създаде Съвет по съдебна реформа към Народното събрание, който е оригинален по своята същност, пръв по рода си. Много се надяваме да го създадем, защото той представлява един нов подход изобщо към решаването на проблемите и въпросите в съдебната власт“. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ членът на Правния съвет на ПП АБВ Поли Попова. По думите й целта е консултативният орган към парламента да събере трите власти: законодателна, изпълнителна и съдебна на едно място, така че всяка да поеме своите отговорности, да се обсъди и да се изготви един план за действие, на базата на който да се изработи качествена програма за реформа.

„Една от първите задачи на този съвет е да изготви анализ на направеното досега и едва след това ще започне самата програма за преструктуриране на сектора“, уточни още Попова. Тя изтъкна, че в проекта на АБВ за изменение на Закона за съдебната власт не се предвижда промяна на Конституцията. Според Попова реформите в сектор „Правосъдие“ могат да бъдат осъществени чрез преструктуриране на Висшия съдебен съвет, за което не е нужна корекция в основния закон на страната.

Попова коментира и предложенията на ГЕРБ и правосъдния министър за разделянето на ВСС на две независими камари – прокурорска и съдийска. По думите й разделението на две камари още повече би капсулирало тези две общности.

АБВ предлага вместо две камари ВСС да има две колегии – съдийска и прокурорско-следователска, но те да са в рамките на общ пленарен състав на Висшия съдебен съвет, където да вземат решения.

За да постигне успех, реформата в съдебната власт се нуждае от максимален консенсус между водещите политически сили в страната, изтъкна Поли Попова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.