АБВ настоява експертна група да оцени действията на БНБ

След дискусия в Националния съвет на АБВ, партията се обедини около решението да бъде създадена независима експертна група, която да провери ефективността на банковото законодателство и в частност, правилно ли е действалата БНБ в критичната ситуация около КТБ. Това коментира на пресконференция след заседанието на Националния съвет на АБВ проф. Борислав Борисов.

Идеята е тази независима група да бъде съставена и оглавена от председател и експерти на европейския банков орган и Европейската централна банка. Това ще гарантира независимост на експертизата.

Сюжетът около КТБ ни връща във времената на кредитните милионери и пирамидите, на покриване и неутрализиране на големи кредити – времена, които си мислехме, че са отминали, каза проф. Борислав Борисов. Той е категоричен, че отговорността за случващото се в Корпоративна търговска банка е на БНБ и нейното ръководство, като главен контролиращ орган за дейността и стабилността на банките.

Проф. Борисов зададе въпроса къде е банковият надзор и какво прави БНБ през цялото време на генериране на банковата криза.

„След публикацията за одита в Корпоративна търговска банка, с която БНБ направи свето изявление с представянето на цифрите, изникнаха много въпроси. В информацията на БНБ има противоречия, тъй като по време на одита КТБ е била в добро състояние, а след това изведнъж рухва. Как така БНБ е изненадана?”, попита проф. Борисов. Според него управата на БНБ е проспала момента да постави КТБ под надзор, а причините за това може да са две – или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо, със своето бездействие, е подкрепяла този процес на срутване на банката.

Проф. Борисов уточни, че не може на случващото се в една банка, която и да е тя, да се гледа като на отделен случай в банковата система. Той използва метафора с влакова композиция – един вагон като се развали, цялата влакова композиция или забавя ход, или спира. По думите на проф. Борисов, въпросът е това неумение ли е от страна на БНБ да се осъществи контрол или е съзнателно бездействие – за да се предизвика криза в банковата система.

Кризата в банковата система означава икономическа и социална криза, удар върху спестяванията на доходите. От банкова криза се влиза в икономическата криза и тя няма как да не прерасне и в политическа криза”, категоричен бе професор Борисов.

Снимка: Пресцентър на АБВ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.