Валентин Петров вини Миков, че спрял дарение от 25 кораба

Бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков е възпрепятствал процедура, по която България е щяла да получи безвъзмездно 25 кораба за Гранична полиция. Дарението е предложено от италианската държава през 2008 година и е било съгласувано с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След неговото оттегляне обаче новите началници на вътрешното ведомство провалят договорката. Това заяви пред „Лайф нюз“ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров, цитиран от пресцентъра на АБВ. По думите на Петров „това дарение било следствие на прекрасните отношения с италианските ни колеги”, а предложението идва от тогавашния директор на италианската гранична полиция генерал Русло.
„При едно посещение в Италия в края на 2007 г. и 2008 г. ние получихме това предложение. Когато се върнахме в България ние изготвихме съответния доклад до министъра на вътрешните работи Румен Пеков. Бяха изпратени експерти, които да преценят състоянието на тези предлагани кораби. Действително в Италия бяха подготвили процедура за гласуване от парламента им на това дарение и предстоеше превозването им на българска територия“, заяви ген. Петров. Според него между 20 и 22 от въпросните плавателни съдове са били в отлично състояние и са щели да бъдат от голяма полза за Гранична полиция. Въпреки това дарението е отказано от Михаил Миков, който стартира поръчка за закупуването на други кораби на доста сериозни цени.
Според ген. Петров документацията по предложението за дарение и последвалия отказ би следвало да се пази в архивите на МВР. Там може да бъде търсен и отговор на въпроса дали предложението е било отхвърлено и от наследника на Миков – Цветан Цветанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.