АБВ и ГЕРБ с 90% съвпадение на идеите за съдебна реформа

Идеите за реформа в съдебната система, заявени преди ден от ресорния министър и от министър-председателя, съвпадат в по-голямата си част със становището на ПП АБВ по въпроса и внесения от партията законопроект за съдебна реформа. Това заяви по БНР депутатът от ПГ на АБВ и член на парламентарната комисия по правни въпроси Лъчезар Никифоров. Той припомни, че в предизборната програма на АБВ като първа точка е записана именно необходимостта от референдум за нова конституция и за установяване на президентска република. И отново посочи, че АБВ внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за съдебната реформа.

„В част от тези предложения намирам прилика към 90%. Ние сме за разделяне на двете колегии – на съдийска колегия и колегия на прокурорите и следователите. По същия квотен начин в нашия законопроект се разпределя и гласуването на квотата от Народното събрание, гласуването на квотата от самите съдии. Това, което при нас е още по-демократично и не виждам в тези предложения е, че всеки магистрат ще има право на един глас. Ние предвидихме в нашия проект и електронно гласуване за избора“.

Никифоров посочи, че за да се коментират експертно нещата, трябва да бъдат съпоставени проектите. „Това, което не виждам в предложенията, направени от премиера, вицепремиера и правосъдния министър, а в нашия законопроект съществува, това са разпоредби, свързани с въвеждане на електронно правосъдие“, каза още депутатът от АБВ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.