АБВ: Договореностите при президента отклоняват вниманието и предпоставят конфронтация

Политическа партия АБВ изразява неудовлетворение и несъгласие с постигнатите вчера договорености при президента Плевнелиев. Тези решения не се съсредоточават върху важните за страната безспорни и обединяващи решения, а за пореден път се плъзгат по опасната плоскост за създаване на предпоставки за конфронтация и взаимни обвинения между партиите – поведение, което е вредно за страната ни. Това се посочва в разпространена днес позиция на ПП АБВ. В документа се изтъква, че в АБВ не приемат поредните обещания, че по случая КТБ държавните институции щели да си свършат работата – ако досега го бяха направили, този проблем нямаше да съществува. “Ние не виждаме и намек за критичност към действия или бездействия на институции, които допринесоха за кризата”, се посочва в становището.

ПП АБВ първа предложи случая с КТБ да се разследва от комисия с участието на Европейския банков орган. Ние настояваме за проверка по конкретния случай с КТБ. Вместо това, на срещата при президента се е решило БНБ да търси ЕБО за мнения по банковия надзор по принцип. По този начин ще се прикрият отговорните за кризата институции.

По отношение на „новината“ за присъединяване към Европейския банков надзорен механизъм и към другите елементи на Европейския банков съюз, ние виждаме пълна неадекватност. България вече заяви интерес да участва в системата за европейски банков надзор. Тази “новина” е с давност от няколко години. Ако обаче оттогава не са извършени необходимите действия, то трябва да се даде отговор защо това не е станало и кой носи отговорност. Участието в Европейския банков съюз предполага значителни и дългосрочни финансови ангажименти. Вземането на национално решение трябва да се предшества от отговори на всички въпроси, още повече съответното европейско законодателство все още не е прието. Преди отговорите на тези въпроси да бъдат ясни на обществото, договореностите при президента приличат повече на отклоняване на вниманието от важните теми на деня.

От АБВ изразяват пълно несъгласие с увеличаването на бюджетния дефицит от 1.8% на 3% от отиващия си парламент.

Заложените в бюджета за 2014 г. фискални цели трябва да се постигнат до края на годината. След изборите новото правителство и парламент ще имат възможност да направят обективна оценка на необходимостта от промяна. Увеличаване на дефицита и съответно – на държавния дълг днес, за да се покриват неясни текущи разходи, включително от служебното правителство, е недопустимо. Подобно действие има единствено политическо измерение и показва неадекватност на управлението на бюджетната сфера. Очевидно представителите на БСП и на ДПС при президента са приели безкритично този факт.
АБВ одобрява подкрепата за общините и за бюджета на НЗОК, за да се гарантира нормалната работа на тези институции. Това следва да стане при настоящата бюджетна рамка, за сметка на резерви и икономии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.