А кои са гражданите на годината?

 

Покрай многобройните награди: Човек на годината, Мъж на годината, Достойните българи и пр. има и една награда, която не се даде- Граждани на годината. Това са хората, които обръщат общественото мнение и правят реални неща за други хора, без да се интересуват как медиите ще ги отразят, и дали ще ги коментират.

В средата на декември Марта Събева се разходи по две телевизии, за да разкаже историята на учителката по немски и руски Илияна Иванова. Както всички вече знаем г-жа Иванова влезе пияна в час, за което първо бе уволнена, второ – арестувана за едро хулиганство, трето – заклеймена като новина номер едно в телевизионните емисии и четвърто – стана герой на предаването „Падащи звезди“ на известните с нелепото си чувство за хумор Иван и Андрей.

Случаят предизвика коментари, включително и досадни, най-вероятно защото битовият алкохолизъм у нас е естествено състояние на действащи политици, министри и депутати, а двойните стандарти по правило дразнят българинът.

Събева показа другата страна на нещата – историята на г-жа Иванова от старата къща на столичната ул. „Искър“, която има три деца, отглежда ги сама и прекрасно ги възпитава. Марта си направи този труд, защото сметна, че са прекрачени границите на справедливостта.

За да не се говорят само празни приказки тя организира и група във Фейсбук за подкрепа на Илияна Иванова. А групата от своя страна публикува отчет какво са купили с парите, които са събрали за три-четири дни. Всеки с регистрация във фейсбук може да прочете – 1 кг. сирене, 2 кг. кашкавал, тоалетна хартия, олио и др. дребни неща, от които се нуждае всяко домакинство. Отчетът е педантичен, но съдържа и емоционални моменти – впечатленията на авторката колко са задружни и разумни децата.

Прозрачността е хубаво нещо. Така се избягват съмнения за злоупотреби със средства, а и хората, които решиха да помогнат, получават обратна връзка какво се случва с парите, които са изпратили.

За постъпката си Марта Събева и хората около нея заслужават наградата Граждани на годината. И тъй като такава награда реално все още няма, я връчваме символично. Заедно с уважението ни към такива постъпки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.