А. Гълъбов: Няма друг такъв крах на парламентаризма от 1878 г. насам

“Това е най-гръмотевично проваленият мандат в българската политическа история. Не си спомням след Освобождението да сме имали подобен крах на парламентаризма”. Това коментира по БНР политологът Антоний Гълъбов. Според него видимата част на българския политически живот се стеснява все повече за сметка на невидимата и това е проличало в развоя на събитията в последните два дни – вчерашното заседание на парламента, където ДПС и ГЕРБ гласуваха актуализацията на бюджета на първо четене и днешното решение на ПГ на ГЕРБ да напуснат Народното събрание. Гълъбов е на мнение, че днес кризата се задълбочи, защото отказът по същество да бъде актуалиризан бюджетът на НЗОК и държавния бюджет може да изправи в следващите седмици редица системи в държавата пред много сериозни трудности.

“Отказът на ГЕРБ е част от кризата. Става дума за един много влиятелен, много мощен втори план в развитието на този спектакъл, който остана невидим както за общественото внимание, така и за анализаторите”, смята Гълъбов. Според него може да се предположи, че в днешното решение на Бойко Борисов има и “някакъв междуличностен план – разговорът, който Михаил Миков е провел с Бойко Борисов допълнително е влошил ситуацията”.

Антоний Гълъбов прогнозира една изключително агресивна кампания в условията на обща държавна криза, обща криза на политиката, при нова вълна на популизъм. Според политолога всичко това може да намали избирателната активност, което на свой ред може да възпроизведе отново парламент, неспособен да изкара целия си мандат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.