98 депутати избраха Константин Пенчев за конституционен съдия

Досегашният омбудсман на републиката и бивш председател на ВАС Константин Пенчев се връща в съдебната система вече като член на Конституционния съд. В един и същи ден и практически едно след друго, депутатите присъстваха на клетвата на Мая Манолова като обществен защитник и избраха Пенчев за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Както е известно номинацията на Пенчев беше издигната от ГЕРБ. При днешното гласуване бившият омбудсман получи подкрепата на 98 депутати, 12 бяха против, а 33 се въздържаха. От парламентарната група на ГЕРБ гласуваха всички 66 народни представители, трима от БСП бяха „за”, 11 народни представители от Реформаторския блок също гласуваха в подкрепа на Пенчев. От Патриотичния фронт 11 бяха против, а шестима се въздържаха. 7 народни представители от БДЦ гласуваха в подкрепа на Пенчев, както и 10 народни представили от АБВ.

Другата кандидатура за конституционен съдия – тази на Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт – събра значително по-малко гласове. В подкрепа на Кожарев гласуваха 62-ма депутати, 11 бяхя против, а 72 се въздържаха.

Константин Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет. От 1986 до 1989 г. е съдия в Софийския окръжен съд, а от 1989 до 1994 г. негов заместник-председател.
От 1994 до 2004 г. работи като адвокат към Софийската адвокатска колегия.

Пенчев е народен представител от НДСВ в 39-ото Народно събрание от 2001 г.

През март 2004 г. е избран за председател на Върховния административен съд.

От 20 октомври 2010 г. е национален омбудсман на България. През тази година се кандидатира за втори мандат, но загуби с 82 гласа срещу 129 гласа за Мая Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.